Bazı zevat-ı bimuhakeme artık AKP’nin “dehşetli hata ve kusurlarını tevil ile papağan gibi müdafaa etmeye mecal” bulamadıklarından Bediüzzaman’ın şu söz ve tesbitine sarılıyor:
“Hükümetin işine karışmayacağız. Zirâ, hikmet-i hükümeti bilmiyoruz.” 1
Boğazına kadar “siyasete gömülmüş, netameli işlerine bulaşarak iktidara yamanmış” olanların bu sözü ısrarla telkin etmesinin psikolojik saikini ele alacağız.
Önce bu sözü de vuracağımız şu muhteşem ölçüye, mihenge vurup insaf, iz’an, samimiyet ve dürüstlük değerlendirmemiz gerektirir:
“Söylenene bak, söyleyene bakma’ denilmiştir. Fakat ben derim: Kim söylemiş? Kime söylemiş? Ne içinde söylemiş? Niçin söylemiş? söylediği sözü gibi dikkat etmek, belâgat nokta-i nazarından lâzımdır, belki elzemdir.” 2
Buna bakmadıklarına göre onların dertleri Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki içtimaî/siyasî “ölçü, prensip, strateji ve hizmet metotlarını” ortaya koyan Bediüzzaman’ı anlamak değil; onu siyasî, hasis emel ve çıkarlarına alet ve istismar etmektir.
Meselenin bu boyutu da anlatılır Risale-i Nur’da; şöyle ki:
“Niçin namaz kılmıyorsun?” demişler. O da ‘Kur’ân’da var’ demiş. ‘Bunun arkasını, yani, ‘Ve entüm sükara”yı/sarhoş olduğunuz zaman’ı 3 da oku’ denildiğinde, ‘Ben hafız değilim’ demiş olması kabilinden, Risale-i Nur’un bir cümlesini tutup o cümleyi tâdil ve neticeyi beyan eden âhirini almayarak…” 4 “siyasî Bektaşilik” yapmaktır.
Yani, Kur’ân hakikatlerine uymak değil, onları kendine uydurmaktır!..
Bunları tuzağa düşüren de günümüz dünya siyasetini kurgulayan ve onu dindarlara uygulatan Deccalizm/Süfyanizm ve bunların kolları “ifsat, ahlâksızlık, dinsizlik, zındıka, mason komiteleri” ile “ehl-i dünyanın hafiye ve propagandacıları”, “Hükümetin işine karışmayacağız. Zirâ, hikmet-i hükümeti bilmiyoruz.” sözünü telkin ederek iğdiş ediyorlar.
Dipnotlar:
1- Divan-ı Harb-i Örfî, Yeni Asya Neşriyat, s. 23. 2- Muhakemat, Yeni Asya Neşriyat, s. 100. 3- Nisâ Sûresi, 4:43. 4- Bediüzzaman, Şuâlar, 254.
Benzer konuda makaleler:
- Bizim düşmanımız; cehalet, zarûret, ihtilâftır
- Bediüzzaman ne zaman ve niçin gazete okumayı bıraktı?
- Bediüzzaman; Umumî barışı temin edecek olan Risâle-i Nur’dur
- Risale-i Nur’da içtimaiyat ve siyaset
- Nurcular, cemiyet olmadıkları halde, hiçbir cemiyette olmayan bir bağlılık nasıl onlarda bulunmaktadır?
- İstibdat ve hürriyet
- Bediüzzaman’a göre matbuat, gazete ve Yeni Asya
- Sulh-u umumî nasıl tesis edilir?
- “İmam-ı Gazali’yi, Bediüzzaman’ı bırakın bırakın, meal okuyun!”
- “İttihad, cehl ile olmaz”
- Bediüzzaman neden “İslâmiyet başka dinlere kıyas edilmez” demiştir?
- Dini siyasete değil, siyaseti dine âlet etmek
- “Genç talebelere kızları musallat ediyorlar!”
- Siyasî tarafgirlik
- Risale-i Nur emniyeti de, hürriyeti de temin eder
İlk yorumu siz yazın