Risale-i Nur’u anlamak için evvelâ çokça okumak icap eder. Sonra devamlı okumak gerekir. Ki, okudukça ufkumuz genişlesin. Çünkü Risale-i Nur’un tefsiri, açıklayıcısı yine kendisidir.
Dili ağır değildir. Bilâkis İslâmî kelime haznemizi zenginleştirir. Dinsizler veya İslâm’ı sabote etmek isteyenler harf inkılâbı ile İslâm’la, İslâmî kelimelerle aramızda uçurum açmışlardır. Yetmemiş, uydurukça ile İslâmî kelimeleri dağarcığımızdan çıkarmaya çalışmışlardır. Dilimizdeki Fransızca ve İngilizce kelimelere ise dokunmamışlardır. Pantolon, maç, spor, futbol vs.
Zaten Risale-i Nur suhulet, der. Yanında anlamı olan kolaylık kelimesini de kullanır. Bir anlamda İslâmî kelime dağarcığımızı geliştirir. Dinsizlerin amacına kilit vurur. En azından Kur’ân-ı Kerîm’i dinlerken genel anlamda nereden veya neden bahsettiğini anlayabiliriz. Yani bizleri Kur’ân’a yaklaştırır.
Kitap okumanın amacı; insanın fikrini yüceltmektir. Bilgisini arttırmaktır. Bunun için insan kendi seviyesi altındaki kitapları okursa, misal çocuk kitapları, bilgi seviyesini düşürür. Bir şey de kazanmış olmaz. Bilâkis bilgi yönünden kayba uğrar. Halbuki Risale-i Nur okudukça insanın fikrî seviyesi artar. Fikren, dinen ve ilmen doyuma ulaşır.
En önemli husus ise, Risale-i Nur sadece akla hitap etmez. Diğer duygularımıza, ruhumuza, davranışlarımıza ve inanç sistemimize de etki eder. Onun içindir ki, dinî okullarda okuyanlar namaz konusunda gevşek veya tutuk dururken; Risale-i Nur okuyanlar yolcu otobüsünü durdurarak namaz kılmaya yönelirler. Çünki Risale-i Nurlar sayesinde imanı güçlenmiştir. Ahlâkı mükemmelleşmiştir. Artık onun rehberi Kur’ân ve Resulullah’tır (asm).
Üstelik Risale-i Nur okuyan insan; haşir, mi’raç ve kader konusunda mükemmel bir inanışa sahip olacaktır. Sapık fikirler ve doğru düşünmeyen insanlar ona ulaşamaz. İnancını sarsamaz. Çünkü o taklid değil, tahkiki iman sahibi olmuştur.
Cihat ERDOĞ
Benzer konuda makaleler:
- AHİR ZAMAN FİTNELERİNDEN KORUNMAK
- Risale-i Nur’u niçin çok okumalıyım? Anlamını daha iyi bilmek için ne yapmalıyım?
- Akıl-felsefe ve din
- Risale-i Nur’u okuma metodu, yine Risale-i Nur’da
- Namaz kılmayan hain midir?
- Ubudiyeti taçlandırmak
- SİYASİ BEKTAŞİLİK
- Okumak ve Bediüzzaman’la sohbet
- Risale-i Nur’dan Bir Kavram: İsrailiyat
- Risale-i Nur’un insanın iç ikliminde yaptığı etki nedir?
- İmanî hakikatleri içtimaî mevzular ile birlikte okumak
- İbadetler aynı zamanda dünya işlerini tanzime sebeptir
- Risale-i Nur, Rusya’da da yasak olmaz
- Bediüzzaman, yaşayan Risale-i Nur’dur
- Mescid-i Dırar
İlk yorumu siz yazın