SANLIURFA – Büyük Kur’an müfessiri, Risale-i Nur müellifi Bediüzzaman Said Nursi vefatinin 45. yildönümünde Sanliurfa’da hatim ve dualarla anildi.
Sanliurfa’nin simgesi konumundaki Balikligölde ilk defnedildigi mezarinin yani basinda bulunan Dergah Camii’ne sigmayan kalabaliklar avluya tasti. Bir çok insan mevlide avluda ayakta istirak etti. Camiye girislerde izdiham yasandi. Teravih namazindan sonra baslayan mevlidin açis konusmasini Dergah Camii imami Sabri Yazar yapti. Yazar, Bediüzzaman Hazretleri’nin Urfa’ya verdigi önemi dile getirirken zaman zaman duygulu anlar yasandi. Zeki Dedeoglu’nun Uhuvvet Risalesinden yaptigi dersten sonra Urfali Mevlidhanlar ve Ömer Hafizin okudugu Mevlid husu içerisinde dinlendi.
Bediüzzaman Said Nursu’nin ilk defnedildigi yer olan Dergah Camii avlusundaki kabrinin basinda binlerce kisi ona dua ederek, birbirleri ile kucaklasip hasret giderdi. Mania Akhisar’dan Sahin Yilmaz hocanin duasiyla sona eren mevlide, Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Abdullah Yegin, Abdulkadir Badilli ve Hüsnü Bayram da katildi.
VEFAT ETTİĞİ OTEL ODASI MESCİT OLMUŞ
Her yil Ramazan ayinin 25’inci gecesinde vefat ettigi Sanliurfa’da anilan Bediüzzaman Said Nursi’nin ruhuna okutulan mevlid-i serife katilmak üzere Türkiye’nin bir çok vilayetinden binlerce ziyaretçi kente akin ediyor. Gündüz saatlerinde önce Eyüp peygamberin makamini ve Hz. Ibrahim’in Balikligöldeki dogdugu magarayi gezip dua eden Bediüzzaman Said Nursi’yi sevenler, daha sonra Sanliurfa’da vefat ettigi Ipek Palas otelinin 27 nolu odasini ziyaret ediyor. Büyük Kur’an müfessiri, Risale-i Nur müellifi Bediüzzaman Said Nursi’nin vefat ettigi odada kendisine ait cüppesi ve sarigina dokunan ziyaretçiler dua edip odadan ayriliyorlar.
Bediüzzaman’in vefatindan buyana otelde bir çok degisiklik yasanmis ama onun vefat ettigi odada hiç bir sey degistirilmemis. Her yil Bediüzzaman’in vefat yilinda en az 5 bin kisinin ipek palas otelinin 27 nolu odasini ziyaret ettigini belirten Otelin Müdürü Ismail Pinar, “Otelimizde bir takim restorasyonlar yaptik ama Bediüzzaman’a ve onari sevenlere saygimizdan dolayi Said Nursi hazretlerinin vefat ettigi odada hiçbir degisiklik yapmadik.Hatta orayi otelin mescidine dönüstürdük. Otelimizde kalanlar Said Nursi hazretlerinin vefat ettigi oda da vakit namazlarini kiliyorlar.”dedi
Gündüz Sanliurfa’nin mabetlerini ve türbelerini gezip dua eden Bediüzzaman Said Nursi’yi sevenler gece ise iftar saatinde Sanliurfalilarin evine konuk oluyor. Kimileri ayni gece memleketlerine dönerken kimileri de geceyi Sanliurfa’da geçiriyor. Geceyi Sanliurfa’da geçirmek isteyenleri yine evlerinde agirlayan Sanliurfalilar sahurlarini da misafirleri ile paylasiyorlar. Yusuf Uruntas da Bediüzzaman’in anma programina gelenleri evinde misafir edenlerden yalnizca biri. Uruntas’a göre Sanliurfalilarin misafirperverlikleri Türkiye’nin bir çok ilinde görülmüyor. Bediüzzaman 45 yildir araliksiz Sanliurfa’da anildigini ve bir çok Sanliurfalinin da Türkiye’nin degisik vilayetinde mevlide gelen misafirleri 45 yildan buyana evlerinde misafir ettigini anlatti.
BEDIÜZZAMAN SAİD NURSİ KİMDİR ?
Ikinci Mesrutiyet ve Cumhuriyet döneminin önde gelen Islâm mütefekkirlerinden biri olarak bilinen Bediüzzaman Said Nursi, 83 yillik ömrünün büyük bir kismini Sibirya’da esaret, Türkiye’de de ise hapis ve sürgünle geçirmisti. 130 parçadan ve 6 bin sayfadan tesekkül eden Kur’an tefsiri Risale-i Nurlari ise sürgün dönemlerinde yazmisti. Risale-i Nurlar birçok yabanci dile çevrildi. Eserleri ve aksiyonu, birçok üniversitede lisans üstü çalismalara konu oldu. Uluslararasi sempozyumlarla da anilan Bediüzzaman, bugün dünyanin birçok ülkesinde ilgiyle okunan bir Islam alimi. 1877’de Bitlis’in Hizan kazâsina bagli Isparit nâhiyesinin Nurs köyünde dünyaya gelen Bediüzzaman, 23 Mart 1960’ta Ramazan ayinin Kadir Gecesi’nde Sanliurfa’da ipek palas otelinin 27 nolu odasinda Hakk’in rahmetine kavustu. Halilurrahman Dergahi’ndaki caminin bahçesine defnedilen Bediüzzaman 27 Mayis ihtilalinden sonra darbeciler tarafindan buradan alinarak bilinmeyen bir yere gömüldü.
Kaynak: haberaktuel
Benzer konuda makaleler:
- Üstad, neden kabrinin bilinmemesini istemiştir?
- Bediüzzaman Sinevizyonu
- Bediüzzaman Said Nursi
- Bediüzzaman Mevlidi’ne “yasaklama” ifsadı…
- Ahmet Aytimur ağabey vefat etti
- Gündem Said Nursi
- Tahirî: Takvâda birinci
- Bediüzzaman Said Nursî: Kabrimi bir iki talebemden başka…
- Risale-i Nur’u tanıtacak bir gazeteye ihtiyaç vardı
- Bediüzzaman’ın mezarları
- Urfa’da Bediüzzaman Demleri..
- Bediüzzaman reytingi
- Hasan Feyzi Yüregil
- Seyit Muhammed Şerif Arapkendi ve Bediüzzaman
- Bediüzzaman’ın hayatından üç tablo
manisa akhisar da nur cematinin yeri varmı