Suriyeli din âlimi Said Ramazan El Buti Suriye ile Türkiye arasındaki iki halkın yakınlaşmasının Bediüzzaman Said Nursî’nin bir beşareti, bir müjdesi olduğunu söyledi.
Buti, “Bediüzzaman her iki halkın yakınlaşmasından bahsediyordu. Her iki halkı ümitsizlik konusunda uyardı. Tabi size temin ederim ki bu söze anlam veremiyordum. Şimdi anlam veremediğim bu sözleri artık bir hakikat oldu. Bize verdiği bu müjdenin önündeki duvarların kalktığını artık müşahede ediyorum. Daha önce dedim. Tekrar da söylüyorum. Bu yakınlaşma ve birleşme Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma karşılıklı çıkardan ibaret değil kesinlikle. Bu sağlam zemin üzerinde kurulmuş bir yakınlaşmadır. Türk yöneticiler ile Suriyeli yöneticiler değerler sistemi ile geçici çıkarları bir birinden ayıran yöneticilerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Suriye Müftüsü Bedreddin Hassun’nun dâveti üzerine Suriye’de bulunan Diyanet İşleri Başkan Ali Bardakoğlu, Şam’daki tarihî Emevi Camii’nde okunan Cuma hutbesinin ardından cemaate Arapça vaaz verdi. Sözlerine, “Türkiye’deki kardeşlerinizden sizlere selâm getirdim.” diyerek başlayan Bardakoğlu, Türkiye Suriye ilişkileri ile ilgili olarak “Su yatağını buldu.” dedi.
Yaptığı görüşmeler ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bardakoğlu, Türkiye ile Suriye arasında her alanda olduğu gibi dinî kurumlar arasında işbirliğine yönelik çalışmaların yapıldığını söyledi. Bardakoğlu yapılan çalışmalar ile ilgili olarak, “İnanıyorum ki Arap dili eğitimi, din eğitimi ve dini bilginin yenilenmesi konusunda toplumuna ve bütün dünyaya İslâm dininin aydınlık mesajının sunulması konusunda işbirliği yapacağımız alanlar kendiliğinden çıkmaya başladı. Önümüzdeki günlerde bir teknik heyet Suriye Evkaf Bakanlığını ziyaret ederek, Diyanet İşleri Başkanlığımız arasında ne gibi çalışmaların yapılacağını araştıracak” şeklinde konuştu. Tarihi Emevi Camii’nde cemaate seslenmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bardakoğlu, “Emevi Camii sıradan bir cami değil. Bu cami İslâm’ın tohumlarının atıldığı döneme şahitlik etti. Birçok peygamber ve sahabeyi bağrında barındırıyor” diyerek caminin önemine vurgu yaptı.
Benzer konuda makaleler:
- İslâm dünyasına tesânüd ve ittifak çağrısı
- Said Nursi’nin 100 yıllık projesi: Şam hutbesi
- Bediüzzaman, Kuveyt Sağır ve Dilsizler Okulunda
- Bediüzzaman’ın Türkiye-Suriye tesbiti
- Bediüzzaman, Risale-i Nur ve dindar camia
- Elmalılı, Risale-i Nur ve sansür
- Bediüzzaman haklı çıktı, Rus da dinsiz kalamadı
- Bediüzzaman’ın Fransızca öğrenmesi
- “İmam-ı Gazali’yi, Bediüzzaman’ı bırakın bırakın, meal okuyun!”
- Bediüzzaman’a talebe olması dolayısıyla sürekli açığını aradılar
- “Bağdat Paktı” çözümü
- ‘Bizi bırak, davayı savun’
- İttihad-ı İslam’a giden yol
- Vefatının 60. yıl dönümünde Bediüzzaman için ne dediler?
- Bedîüzzaman ve demokratikleşme metodu
İlk yorumu siz yazın