Geçen hafta Risale-i Nur’dan 28. Lem’a’daki sinek bahsini okumuştuk.
Ertesi gün tevafuk, sokağa belediye sinek ilâçlama aracıyla hem sinekleri, hem bizleri dumana boğdu. Amacı, sıcak havalarda çoğalan sinekleri öldürmek. Fakat sinek bahsinden sonra bu kuşcukların mikrop yayıcı değilde etraftaki mikropları temizlediğini hepimiz öğrendik.
Sinekler; Bediüzzaman Hazretleri’nin tabiri ile küçük kuşçuklar. Dünya üzerinde bir milyon türü olan belki en fazla türe sahip canlı. 150 bin çeşidi kayıtlı, ülkemizde ise 1700 civarında türü var.
Bu çok kesretli mahlûkatlar mikrop yayıcı olarak halk arasında anılmaktadır. Şu an belediyeler sokak sokak ilâçlamakta, sokağına uğramayan mahalle sakinleri “bizim sokağı neden ilâçlamadınız” demektedir. Eskişehir Hapishanesi’nde elbiselerini asmak için ipe dizilen sinekleri kovmak isteyen talebesi Süleyman Rüştü’ye Bediüzzaman Hazretleri’nin “Bu küçücük kuşlara ilişme, yıkadığın elbiseleri başka yere ser” demiş.
Risale-i Nur’da bilindiği gibi 28. Lem’a’nın 3. Nüktesi ‘Sinek bahsi’ olarak geçer. Okuyan herkes sinek karşıtlığından vazgeçer, adeta sineklere dokundurmaz. Özellikle Üstad Hazretleri kendisine sinekler için hem hoca hem muallim olduğunu söylüyor.
Üstad Hazretleri, sineklerin temizlik perver olduklarını ve bulaşıcı hastalıkları, bir arıtma ve dönüşüm makinesi gibi nötralize edip, adeta şuruba çevirdiklerinden bahsetmektedir. Ayrıca yalnız olan insanlara dost, gaflette olanlara uyandırıcı bir arkadaş ve tembel olan mü’minlere abdesti hatırlatan bir mahlûk.
Gaflette olan nefse ise nasılki bir asker devlet malı olan silâhını temizler, bakımını yapar aynen öyle de sinek de emanetullah olan yüzünü gözünü temizliyor, onlara güzel bakıyor. Böylece insanda, nefsine adeta ders çıkarıyor. “Ben de Allah’ın verdiği emanetlere çok iyi bakmalıyım” diyor.
Fihrist Risalesi’nde ise haşiye kısmında bir köylünün dağda yılan sokması ile zehirlenen hayvanını çaresizce bırakıp, köye dönmesi, ertesi günü derisi için geri döndüğünde ise, hayvanın sağlıklı olduğunu, fakat yattığı yerde yüzlerce yeşil başlı sineklerin cenazesi olduğundan bahsedilmektedir. Bir hayvana bedel yüzlerce sinek kendini feda ediyor.
Faydalı kitapların nasıl nüshaları çoğaltılır öyle de sinek taifesini de Cenâb-ı Hak menfaatli ve faydalı olduğu için çoğaltmış. Etrafımızı temiz tutmamız gerekirken, biz hâlâ bu kadar fedakâr olan sinekleri ise, öldürmek için uğraşıyoruz. Vâesefa..
Sinek düşmanlığını bırak!
Sinekler üzerinde maalesef hâlâ menfi manada yazılar yazılmakta, Yeni Asya’da yayınlanan “Sinek düşmanlığını bırak!” 1 başlıklı yazımı hedef alarak 8 Haziran 2019’da Yeniçağ yazarı Cazim Gürbüz “Breh! Breh! Breh!.. Ne mübarek mahlûklarmış atalarımızın ‘pisliği sever’ dediği şu sinekler?.. Said Efendi öyle diyooo…” 2 diyerek, Bediüzzaman Said Nursî’yi ve bütün sinek taifesini karalamaya çalıştı.
Hatta akademik atıflarla da meşrûlaştırdı. Bildiğiniz gibi Galileo Galilei’nin de ataları “Dünya düzdür” diyorlardı.
Şimdi gelelim bilimin sinekler hakkındaki araştırmalarına: Bir sinek taifesi olan arılar herkesçe malûm, ürettikleri tonlarca şifalı balları yemekteyiz. Eşek arılarının zehirleri ise ilâç sektöründe kullanılmakta, antibiyotik yapılmakta 3, hatta kanser tedavisinde kullanılmaya çalışılmaktadır. 4
Karasineklere gelince, larvaları ise yara tedavilerinde kullanılmaktadır. Konuyla ilgili İngiltere’de “Manchester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada özellikle hastanelerde görülen MRSA enfeksiyonundan etkilenen hastaların tedavisinde sinek larvalarının kullanılabileceği belirtildi.
MRSA enfeksiyonu dolayısıyla ayaklarında ülserler oluşan 13 hastaya sinek larvaları koyan doktorlar, bu hastaların 12’sinin iyileştiğini gördü. İngiliz The Sun gazetesinin haberine göre normalde 28 hafta süren enfeksiyonun tedavisinde sinek larvaları kullanıldığında bu sürenin 3 haftaya düştüğü görüldü.
“Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Andrew Boulton, ‘Sinek kurtçukları dünyanın en küçük cerrahları. Aslında cerrahlardan bile iyiler, çünkü larvalar daha ucuz ve 24 saat çalışıyorlar’ dedi.”
“Sinek larvalarının Napolyon dönemi savaşlarında ve Amerikan iç savaşı sırasında da kullanıldığını kaydeden Profesör Boulton, bu larvaların yaraları temiz tuttuğunu söyledi.
Kendilerinin araştırmayı, hastaların ayaklarındaki sorunlar için yaptıklarını ancak sinek larvalarının vücudun diğer kısımlarındaki yaralar için de kullanılabileceğini belirten Profesör Boulton, sadece kadın bölgesindeki büyük yaralarda sinek larvalarının sorun çıkarabileceğini kaydetti.” 5
Ayrıca “İngiltere’nin bir şehrinde sineklerle yapılan mücadele sonucu onların kökünü kurutmaya muvaffak olmuşlar. Fakat bu sefer şehri çok kötü bir koku sarmış. Ne yapmışlarsa kötü kokuyu giderememişler.
Sonra, hatalarını anlayarak sineklerin yeniden üremesine imkân vermişler, kötü koku ortadan kalkmış. Demek ki, sinekler kötü kokuya sebep olan bakterilerin imhasında vazife görüyor ve hem de rızıklarını temin ediyorlarmış. İnsanoğlu çevre dengesini bozduğu zaman, kendi eliyle kendi başına belâ satın aldığı anlaşılıyor.” 6
“…Cesetlerin kokusunu almaları o kadar çabuk oluyor ki adlî tıp uzmanları karasineğin larvasının ceset üzerinde bulunmasına ve büyüklüğüne gelen ölüm saatini bulabiliyorlar. Son dönemde laboratuvarlarda yetiştirilen steril karasinek larvaları yanık tedavisinde de kullanılıyor. Bu larvalar sadece ölü deriyi yedikleri için yanık tedavilerinde hastanın yanmış bölgesine bırakıp onu yemesine izin veriliyor. Böylece vücut ölü deriyi onarmaya çalışacağına alttan yeni deri gönderiyor. Böylece fizikî olarak kötü bir görüntünün önüne geçmekle beraber tedavi süreci de hızlandırılmış olunuyor.
“Tıp dilinde larvanın yaraları iyileştirici, ölü dokuları yokedip derinin eski haline getirmeleri, yaralardaki hastalıklı dokuları iyileştirmelerine kadar bir çok faydaları bulunmaktadır. Ayrıca sinekler, hastalıkların yaygınlaşmasını da engellerler. Dünyada sürekli olarak bir çok sebepten hayvanlar ölmektedir ve bu hayvan leşleri, bir süre sonra canlılar için büyük bir tehlike oluşturur. Ama sinekler, bu hayvan leşlerinin üstüne larvalarını bırakır ve larvalar büyürken bu leşlerden beslenerek bir çok hastalığın oluşumunu engeller.” 7
Sonuç olarak görüldüğü üzere hiçbir mahlûkat boşuna boşuna bakteri yaysın diye yaratılmaz, etrafımızdaki pislikleri temizlemek için ve bize hizmet etsinler diye yaratıldıkları bilimsel olarak da ispatlanmaktadır. Bir dönem tereyağı ve zeytinyağı içinde hakkında da çok karalama vardı.
Bunların üzerinden lütfen, Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’ni ve Kur’ân tefsiri Risale-i Nur’u karalamayalım! Bu vesile ile Risale-i Nurlar’ın daha çok okunmasını sağlamış oldu. Daha nice dertlere derman olacak araştırmaların, Kur’ân’a ters düşmediğini görmek dileğiyle.
Dipnotlar:
1. https://www.yeniasya.com.tr/ahmet-cemil-cokren/sinek-dusmanligini-birak_471971
2. Cazim Gürbüz, Yeniçağ g., 8 Haziran 2019)
3. https://www.gercekbilim.com/esek-arisi-zehrinden-antibiyotik-yapildi/
4. http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/esek-arisi-zehri-ilac-haline-gelirse-kansere-umut-olabilir-30067428
5. https://www.mynet.com/sinek-larvalari-olumcul-enfeksiyona-umut-oldu-110100268115
6. https://www.yeniasya.com.tr/sami-cebeci/karasinek-mu-cizesi_202588
7. https://www.uludagsozluk.com/k/karasineğin-yaratılış-amacı/
Ahmet Cemil ÇÖKREN
Benzer konuda makaleler:
- Asrın tabibi Bediüzzaman
- Risale-i Nur’da Tecerrüd
- En kuvvetli râbıta: Tesanüd
- Bediüzzaman Sinevizyonu
- Derslerimiz ne olacak?
- Nemrud’u aciz bırakan sinek
- Tesettür Risalesi’nden gündeme bakış
- İnsan denen garâib-i sanat
- Ruh, ene ve şeytan
- Hz. Adem(as) bütün fen ve ilimleri biliyor muydu?
- Maddî ve manevî virüsler
- “Enzelna” tabiriyle Risale-i Nur’a işaret
- Yüz yıl önceki İspanyol Hastalığı
- Allah’tan Risale-i Nur var!
- Bediüzzaman’ın dâbbetü’l-arz ve Corona virüs yorumu
Şuan saat 5 baq sinek uyutmadı sabah iş var. Sen diyorsun ki sağlık. Uykusuz halsiz yorgun beden sağlıklı olsa ne yazar.