Risale-i Nur nedir?

“Hz. Mevlâna benim zamanımda gelseydi, Risâle-i Nur’u; ben o­nun zamanında gelseydim, Mesnevî’yi yazardım. o­nun hizmeti Mesnevî tarzındaydı, şimdi ise Risâle-i Nur tarzındadır.”

Bediüzzaman Said Nursî’ye ait olan bu söz, o­nun hayatının en büyük meyvesi olan Risâle-i Nur Külliyatı’nın niçin telif edildiğini ve hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini özlü bir şekilde ifade etmektedir. Çağımızın özelliklerini tahlil ve mânevî hastalıklarını teşhis eden Bediüzzaman, “Zaman imânı kurtarmak zamanıdır” formülü çerçevesinde kaleme aldığı Risâle-i Nur’la, bu zamanın mânevî ihtiyaçlarına tatminkâr cevaplar veren bir imân hazinesini ortaya koymuştur.

Neden zaman imânı kurtarmak zamanıdır?

Çünkü çağımızda imân, eski devirlerde görülmemiş hücum ve taarruzlarla karşı karşıyadır. Eskiden topluma büyük ölçüde teslimiyete dayalı Modern zamanların anlayışı, bilgi edinmeyi insanın nefsinden bağımsız bir hale getirmiştir. Öyle ki, modern bilime göre, bilginin kaynağı eşyanın bizzat kendisidir ve aklını kullanan ve yeterli inceleme cihazları olan herkese kâinatın kapıları açıktır. Gözle görünür ve elle dokunulur herşey hakkında nefsî hâletimiz ne olursa olsun bilgi edinebiliriz. Buna göre, meselâ bir bilim adamının ahlâkı ve kendisine bakışı en fazla kendi özel hayatını ilgilendirir. Bu adam bilgi edinme işini kurallarına göre yapıyorsa, bize sunduğu bilgilerin sıhhatinden şüphe etmemize gerek yoktur. Yani insanın kâinata ve kendisine bakışı ne olursa olsun dışarıdan alacağı bilgilerde bir değişiklik beklememememiz gerekiyor. hâkimdi. O itibarla, büyük zâtların sözleri delilsiz olsa bile kabul ediliyordu. Bugün ise materyalist görüşlerin yaygın hale gelmesi sebebiyle, imânı tehdit eden şüpheler birçok zihni meşgul edecek seviyeye ulaşmıştır.Asırlardır Kur’ân aleyhine yığılagelen şüphe, itiraz ve evhamlar, bu asrın çalkantıları içinde yol bulup, çağın modern imkanları da kullanılarak birçok insana mal edilebilmiştir.

İşte Bediüzzaman Said Nursî, bu gelişmelerin, Müslümanların dahi imânını tehlikeye sokacağını görerek, bir sel gibi gelen inançsızlık telkinleri karşısında, doğrudan doğruya Kur’ân’dan ilhâm alarak telif ettiği Risâle-i Nur gibi sağlam bir engeli vücuda getirmekte başarılı olmuştur.

Bu eserlerde,

-her insanın zihnini meşgul eden ve modern çağ insanlarının da ilgisiz kalamayacağı, “Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Bu dünyadaki

-vazifem nedir?” sorularına doyurucu açıklamalar getirilmekte;

-başta Allah’a imân olmak üzere bütün imân esasları izah ve ispat edilmekte;

-bu konularda fen ve felsefe adına ortaya konulan şüphe ve sorular ikna edici bir üslûpla cevaplandırılmakta;

-ilimle dinin uzlaşmazlığı yolundaki iddialar püskürtülerek, ilme din nâmına sahip çıkılmakta;

-İslam’ı dejenere maksadıyla girişilen tahrifatçı tahrip teşebbüsleri boşa çıkarılmakta;

-maddeci anlayışa bina edilen medeniyetin insanlığı sürüklediği manevi buhranlar, Kur’ân’ın tevhid ve haşir gibi geniş hakikatlarına dair aklı doyuran, ruhu okşayan, kalbi tatmin eden tatlı izahlarla tedavi edilmekte;

-ruhun ve kalbin çalışmamasından doğan sıkıntıların sürüklediği zevk, eğlence ve yasak şeylere düşkünlük ve başıboşluk hâli, Kur’ân mesajıyla ortadan kaldırılmaktadır.

Modern çağ insanının aradığı Kur’ân yorumunu, en mükemmel şekliyle Risâle-i Nur’da bulmak mümkündür. Bu yorum, “ruh-u aslî” yi rencide etmeden, asrın idrakine uygun izahları içeren bir özelliğe sahiptir. Risâle-i Nur, Kur’ân’ın bu asra bakan mesajını anlayıp yorumlama konusunda “tecdid” vazifesini yerine getirmiştir.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

4 Yorum

  1. selamün aleyküm
    ben kendimi dinimi tam manasıyla bilmeden yaşıyorum.böyle yaşadığım için hep bir vicdan azabı yaşıyorum.tesadüfen okumuş oldugum kitaplarda risalei nur oku tarzında yazılar.sizlerden ricam risalei nur okumam veya ilk baştan neleri bilmem ve yapmam gerektiğiyle ilgili bilgi verirseniz cok sevinirim.benim bu manevi hastalığıma derman olmanızı diliyorum.rabbim razı olsun.allaha emanet olun.

  2. Risale-i Nur Kur’an-ı Kerimin bu asra son dersidir. Kendinizi teslim etmezseniz size açılmaz. Okurken sırf Allah rızası için imanımızı kurtarmak için okursak bol bol istifade ederiz inşalalh

  3. selm alküm bende risalei nura katılmak istiyorum ama nasıl katılıcam ilmiyorum… bununüstünde bir yönlendirme yazarsanız. çok sevinirim… teşekkürler….

  4. aleyna aleyküm selam. bende bir yorum katayım dedim.bekmezci kardeşime şunu söyleyim evvela.kendine bir dost edinmen.nasılki peygamberimizin hz ebubekir gibi bir dostu. hz musanın hz harun gibi dostu ve kardeşi…fatih sultan mehmedin akşemsettini,yavuz sultan selimin hasan canı gibi bir sırdaş ve dost bulman(hayra davet eden) daha sonra haftada en az bir defa imanı tazeleyecek bir yere gidip veya dinleyip istifadeni artırman.sana tavsiyem risalei nuruda biliyorsan. tarihçei hayattan başlayıp külliyatı evvela bir defa anlamıyorum desen bile bitirmek(ki zikir niyetiylede olabilir) …

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.


*