Soru: Risale-i Nur eğitici, öğretici, ufuk açıcı ve yol gösterici midir; yoksa slogan üretici, avutucu, his ve hevayı tahrik edici midir?
Cevap: Risale-i Nur’un mesleği okuma mihveri üzerine kurulmuştur. Amacı, muhataplarını hakikat ve marifet ile eğitmek, okutarak onlara şahsiyet kazandırmaktır. Risale-i Nur’un mütalâası lezizdir. Metodu ikna edicidir. Meseleleri mantık ve muhakeme esaslarıyla ele alır, delil ve bürhanlarıyla yoğurur. Aklın istifadesi yanında kalb, ruh, sır gibi diğer latifelerin de hissesini verir; keyfiyeti yüksek, ufku geniş, hamiyeti büyük dâvâ ve ideal elemanları yetiştirmeyi gaye edinir.
Risale-i Nur’un eğitim ile ilgili şu açıklayacağımız metodu kanaatimizce eğitim müesseselerini ve pedagoglar tarafından incelenmelidir. Bediüzzaman, “Bâtılı tasvir, sâfi zihinleri idlâl eder (dalâlete götürür)” demektedir. Bu sebeple Risale-i Nur’un eğitim tarzı, bâtılı anlatmadan müsbeti vermek, yara açmadan tedavi etmektir. Çünkü fena şeylerle meşgul olmak kalb ve ruhta menfî iz bırakır, saf zihinleri bulandırabilir. Risale-i Nur sloganlar ve menfi fikirler yerine, kalb ve gönüllere nuru yerleştirerek zulmeti izale ediyor; iyiyi öğreterek fenayı fark ve tefrik ettiriyor; hakikati ders vermekle bâtıldan kurtarıyor.
Benzer konuda makaleler:
- “Müceddid Nurculardan mı, Nakşilerden mi gelecek?” (1)
- Risale-i Nur gözüyle duâ
- İtibarlı zâtları karalama şebekliği
- Risale-i Nur´daki dipnotlar hakkında
- Doğru İslâmı anlama projesi: Medresetü’z – Zehra
- Risale-i Nur ve beş türlü ibadet
- İbadetler aynı zamanda dünya işlerini tanzime sebeptir
- Eğitim meselesinde Said Nursî faktörü
- Fesat şebekesi ancak Risale-i Nur ile dağılabilir
- Asır, şahıs ve ferd asrı değildir
- Bediüzzaman modeli
- Risalelerde de geçen vahdetulvücut ve vahdetuşşuhut nedir? Kısaca ve anlayacağımız şekilde anlatır mısınız?
- Bediüzzaman Said Nursî, Hazreti Mevlana hakkında ne demişti?
- Manevî yaralarımız ebedî hayatımızı nasıl tehdit ediyor?
- Kur’ân’ın dört esası ve Risale-i Nur
İlk yorumu siz yazın