İşittim: İttihad-ı Muhammedî (a.s.m.) namıyla bir cemiyet teşekkül etmiş. Nihayet derece-de korktum ki; bu ism-i mübarekin altında bazılarının bir yanlış hareketi meydana gelsin. Sonra işittim: Bu ism-i mübareki bazı mübarek zevat-Süheyl Paşa ve Şeyh Sadık gibi zatlar- daha basit ve sırf ibadete ve Sünnet-i Seniyeye tebaiyete nakletmişler. Ve o siyasî cemiyetten kat’-ı alaka ettiler. Siyasete karışmayacaklar. Lakin tekrar korktum, dedim: Bu isim umumun hakkı-dır, tahsis ve tahdit kabul etmez. Ben nasıl ki, dindar müteaddit cemiyete bir cihetle mensubum. Zira, maksatlarını bir gördüm. Kezalik, o ism-i mübareke intisap ettim İki maksad-ı azîm için:
Birincisi: O ismi tahdit ve tahsisten halas etmek ve umum mü’minlere şümulünü ilan etmek.Ta ki, tefrika düşmesin ve evham çıkmasın.
İkincisi: Bu geçen musîbet-i azîmeye sebebiyet veren fırkaların iftirakının, Tevhid ile önüne set olmaktı. Vaesefa ki, zaman fırsat vermedi. Sel geldi, beni de yıktı. Hem derdim: Bir yangın olsa, bir parçasını söndüreceğim. Fakat hocalık elbisem de yandı. Ve uhdesinden gele-mediğim bir yalancı şöhret de maalmemnuniye ref’ oldu.
Divan-ı Harb-i Örfî, ss. 27-30.
Benzer konuda makaleler:
- Yedinci Cinayet
- İttihad-ı Muhammedî Cemiyeti
- İttihad-ı İslâm (Partisi)
- İşittim ki harp korkusu başlamış
- Bediüzzaman’a göre; bizi birbirimize bağlayan bağlar nelerdir?
- Bizim düşmanımız; cehalet, zarûret, ihtilâftır
- Ben Nurcuyum diyebilmek
- Risale-i Nur Talebelerinde uhrevî bir kardeşlik var
- Bediüzzaman’ın Şark çözümü
- Bediüzzaman’ın Türkiye-Suriye tesbiti
- Bediüzzaman neden Aziz tabirini kullanıyor?
- İki menhus kelime
- Tesettür Risalesi’nden gündeme bakış
- Binlerce ‘birlik’ bağımız var
- Risale-i Nûr; Mi’rac-ı Kur’ânî’dir
İlk yorumu siz yazın