Bediüzzaman haklı çıktı, Rus da dinsiz kalamadı

Moskova İslâm Üniversitesi Rektörü Marat Murtazin, Rusya’daki İslâmî gelişmeleri anlatırken; “Ateizm artık Rusya’da devlet politikası olmaktan çıktı” dedi. Said Nursî’nin “Rus da dinsiz kalamaz, Kur’ân’la musalâha veya tâbi olur” sözünü hatırlattığımız Murtazin, “Ateizm devlet politikası olmaktan çıktığına göre bu tesbitin gerçekleşmiş oldu​_ğu söylenebilir” ifadesini kullandı.

Rusya’da, ateizm devlet politikası olmaktan çıktı

Moskova İslâm Üniversitesi Rektörü Marat Murtazin, Rusya’daki İslâmî gelişmeleri anlatırken; “Ateizm artık Rusya’da devlet politikası olmaktan çıktı” dedi.

Din eğitimi konusunda Türkiye’nin tecrübesinden istifade etmek istediklerini ifade eden Murtazin, bu konuda Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ve İstanbul Müftülüğü ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini de belirtti.

Marat Murtazin, İslâm Araştırmalar Merkezi’nin (İSAM) İstanbul Bağlarbaşı’ndaki merkez konferans salonunda bir konferans verdi. Rus hükümetinin laiklik prensibini uyguladığını ve insanların dinine karışmadığını ifade eden Murtazin, “Dinî eğitimin resmî kuruluşlar dışında verilmesini uygun buluyoruz. Aksi hâlde Rusya’daki okullarda Hırıstiyanlık eğitimi resmî olarak okutulmaya başlar ve bu da oradaki Müslümanlar nezdinde problemlerin doğmasına sebep olur” dedi.

Rusya’nın gücünün farklı halklardan oluşmasından ve buna gösterilen saygıdan kaynaklandığına işaret eden Marat Murtazin, “Meselâ biz Tatarlar ve diğer Müslümanlar hep burada yaşadık. Bundan sonra da yaşayacağız. Türkiye’deki Müslümanlarla daha fazla işbirliği yapmak da istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Murtazin, Rus entelektüellerinin İslâma bakışının müsbet yönde geliştiğine işaret etti. Murtazin, Rusya’da ateizmin bir devlet politikası olmaktan çıktığını da ifade ederek, “Elbette bazı konularda hürriyetler kısmen kısıtlı. Meselâ şu anda Rusya’da Said Nursî’nin Rusçaya tercüme edilen eserlerinin basılması yasak. Ancak bu kararlar, çok küçük yerlerde ve tecrübesi olmayan, ehil olmayan hakimler tarafından alınıyor. Bu kararları alanlar, konuyu bilmiyor, Said Nursî’nin eserlerini okumamış, incelememiş kişiler… Nursî’yi tanımadan eserlerini yasaklamayı tercih ediyorlar” dedi.

Murtazin’e, “Bediüzzaman’ın, ‘Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, (…) Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir’” tesbitini hatırlatıp bir değerlendirme yapıp yapamayacağını sorduk.

Bu soru üzerine, “Ben bu konuda kendimi ehil görmüyorum. Ama her halükârda Rusya’nın Müslümanlarla iyi ilişkiler kurmasını temenni ediyorum. Ateizm devlet politikası olmaktan çıktığına göre bu tesbitin gerçekleşmiş olduğu da söylenebilir” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da, Moskova İslâm Üniversitesi’ne kitap desteği yapacaklarını ve bununla ilgili çalışmaların hızla devam edildiği müjdesini verdi. İSAM Başkanı Prof. Dr. M. Âkif Aydın da Murtazin’e günün hatırasına bir hediye takdim etti.

Dr. Marat Murtazin kimdir?

St. Petersburg Üniversitesi Doğu Bilimleri (Oryantalistlik) Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1983-1990 yılları arasında Askerî Akademi’ye bağlı Ortadoğu Dilleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1992 yılında Rusya Avrupa Bölgesi Dinî İşler Dairesi’nde göreve başladı. Daha sonra 1999 yılında Moskova İslâm Üniversitesi’ne dönüşecek olan Moskova İslâmî İlimler Fakültesi’ni kurarak dekanlığını ve rektörlüğünü yaptı. Halen yürütmekte olduğu bu görevinin yanında İslâmî Eğitim Konseyi Başkanlığı ve Rusya Müftüleri Şûrâ Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir.

Yeni Asya

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

İlk yorumu siz yazın

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.


*